HSF-studenter tett på næringslivet
Stor interesse for studentenes kompetanse og faglige utgangspunkt.
Studentene på fornybar energi-studiet i Sogndal trenger å kunne «ta», på næringslivet i regionen. Og nærigslivet viser stor interesse for studentenes kompetanse og faglige utgangspunkt.
Med professor Phd Erling Holden og doktorgradsstudent Bente Johnsen Rygg som reiseleder, har studentene på bachelorstudiet i fornybar energi nylig gjennomført en ekskursjon i hjemfylket.
Holden understreker viktigheten i at studentene får både praktisk og teoretisk kunnskap omkring fornybar energi.
– Studentene får møte folk som jobber med fornybar energi til daglig. De har ofte annen kunnskap og innfallsvinkler enn den vi formidler på tavla. Dette er det viktig å presentere for elevene, sier Holden.
Studentene Linn Kathrin Bakke (21) og Josefine Sannebro (20) er glad for at høgskolen gir de muligheten til å kunne komme seg ut til bedriftene:
– Etter en slik tur vet vi litt mer hva vi går til og hvordan bedriftene jobber på hver sin måte; indirekte for klimaet. Turen er også en fin måte å samle inspirasjon for oss videre i studieløpet vårt, sier Bakke.
Vannkraft – Vindkraft
Hos Sogn og Fjordane Energi (SFE) og Vestavind på Sandane fikk studentene presentasjon av selskapene, og deres arbeid med vannkraft og vindkraft.
Havkraft i Nordfjord er et relativt lite selskap med store ambisjoner. De har utviklet en patent som kan måle seg med flere store internasjonale konkurrenter innen utnyttelse av bølgeenergi.
– Det er tøft at folk prøver nye metoder innen kraftproduksjon. Folk flest har ikke troen på bølgekraften på grunn av de mange fiaskoene fra tidligere bølgekraftanlegg, sier en ivrig Bakke.
Studentene fikk også bli med opp i en skipssimulator. Her fikk de raskt følelsen av hvordan en offshore vindpark vil bli til havs, navigerende gjennom en virtuell vindpark på Stadt i solskinn, dønninger og storm.
– Det er store krefter i havet. Folk ble både sjøsyke og svimle inne i simulatoren, forteller Bakke.
Mehuken vindpark åpnet i 2001 med fem vindmøller. Senere har parken blitt utvidet til 13 vindmøller og har økt sin årlige kraftproduksjon fra 12 til 65 GWh i året.
Studentene er enige om at vindkraft vil dekke et stort energibehov i fremtiden hvis det bygges ut på de rette plassene.
– Synet av de tretten vindmøllene på Mehuken var uvant for oss. Jeg synes det er nytt og spennende. Vindmøllene er ikke stygge, og jeg ser på dem som nøytrale landskapselementer, sier Bakke.
Testanlegg og lukten av forskning
Stadt Towing Tank er et testanlegg som prøver båter, lektere, bølgekraftverk, vindmøller og andre enheter i bølger. Slik kan det gjøres fysiske beregninger på hvor store bølger enheten kan tåle.
– Bølgekraftverket til Havkraft er blant annet blitt testet hos STT, sier Bakke.
Hos Easyform opplevde reisefølget en markant lukt av kompositt, glassfiber og polyester treffer dem – ikke uten grunn, for Easyform lager former og prototyper til vindmøller, biler og båter i komposittmaterialer.
– De lager moduler av lette materialer som er gunstige for produksjon av fornybar energi, sier Sannebro.
Bærekraftig kommunikasjon
VideoNor i Måløy er markedsledende i Norge innen videokommunikasjon og har også utvidet sin virksomhet internasjonalt.
Ved hjelp av videokommunikasjon kan bedrifter og personer kommunisere lettere.
– Det er økonomibesparende og skåner miljøet for alle flyreisene vi ellers måtte ha utført. Jeg har troen på at videokommunikasjon blir stort i fremtiden, sier Sannebro.
Nyttig for oss – nyttig for næringslivet
Professor Erling Holden poengterer at elevene har fått mer kunnskap, som igjen gir flere muligheter.
– Først trodde jeg en slik studietur var viktig for at studentene skulle bli klar over hvilket jobbmarkedet som fantes, men det går begge veier. Det er minst like viktig at bedriftene blir klar over hvilken kompetanse som finnes hos våre studenter, avslutter professor Erling Holden.
Tekst: Kristian Reinskau Knudsen
Foto: Espen Mikkelborg
Bachelorstudenter i fornybar energi, HSF.